czwartek, 10 października 2013

Podlaskie miodobranie

Podlasie to region Polski, który pod wieloma względami rożni się od innych regionów w kraju. Tu jakby czas się zatrzymał i wiele spraw dzieje się po staremu. Tu ludzie się nie spieszą i mają ten czas dla innych. Problemem staje się natomiast wyludnianie mniejszych wiosek oraz starzenie się tutejszego społeczeństwa.  Tymczasem  małe tradycyjne gospodarstwa coraz trudniej sobie radzą z napływem nowego bardziej zwariowanego trybu życia i od czasu do czasu na zakupy do powiatowej biedronki są zmuszeni wyruszać.

Natomiast starsze osoby nie mające samochodu zaopatrują się w objazdowym "autobusie" - sklepie, który dwa razy na tydzień zajeżdża do oddalonych domostw.  Jednak ludzie ci prowadzą o wiele spokojniejsze życie i nie zazdroszczą dobrobytu innym zadowalając się tym co sami  zrobią w przekonaniu, że smaczniejsze i zdrowsze.

Dzisiaj chciałbym pokazać jak wygląda  życie oraz pozyskiwanie miodu na tutejszych wioskach.

Jednak na początek kilka podlaskich fotek. 

Więcej:  Nastrojowe Podlasie








 Zabudowa w powiecie siedleckim. Tu często jeszcze można spotkać zabudowę drewnianą  przykrytą strzechą ze słomy.





Na zachód dzień się chyli











 Najczęściej ule ustawia się zacisznym miejscu  z dogodnym miejscem wylotu dla pszczół. 


 Kiedy pszczoły nazbierają nektaru z okolicznych pól i łąk, przynoszą go do ula i po przetworzeniu na miód magazynują go w sześciokątnych kanalikach utworzonych z plastrów w tzw. ramce  
 

Kiedy cała ramka zostanie zapełniona miodem, część ramki zostaje zasklepiona woskiem na czarną godzinę lub na potrzeby dla potomstwa. To jest ta biała część u góry ramki.


 Aby jednak w ramce nic miodu nie pozostało podczas odwirowywania go, zasklepione miejsce specjalnym widelcem -  odsklepiaczem trzeba od sklepić, czyli zdjąć cienką warstwę wosku. 


 Tak od sklepioną ramkę należy odwrócić do "góry nogami", by miód pod wpływem szybkich obrotów bez przeszkód mógł swobodnie wypłynąć.


 Tak obrócone ramki należy włożyć do wirówki lub inaczej mówiąc miodarki. Jest tu miejsca na trzy ramki. Po ustawieniu miodarki w pozycji pionowej (by nie rzucało na wskutek obrotów)  potem należy kręcić ok 5 min. a następnie zmienić położenie ramki w wirówce o 180*, by miód znajdujący się po drugiej stronie plastra mógł sobie wypłynąć pod wpływem siły odśrodkowej.


Następnie szykujemy stosowne naczynie, na które nakładamy cedzak, czyli przewiązaną sznurkiem pieluchę tetrową i otwieramy kranik, poprzez który miód spływa do naczynia a nieczystości - czyli wosk i inne drobinki pozostają na cedzówce.Ten miód pochodzi z okresu wiosennego, zatem w większości mieszany z przewagą mniszka i rzepaku. 

Smaku takiego miodu się nie zapomina. Smacznego!

18 komentarzy:

  1. To dopiero klimat. Marzą mi się takie cuda. A smak musi być super!

    OdpowiedzUsuń
  2. ach....moje piękne Podlasie :)
    wczoraj też je obfotografowywałam
    a te pasieki to gdzie? tak dokładniej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gmina Bielany, pow.sokołowski.

      Usuń
    2. Julia to skąd ty jesteś z Podlasia? może jesteśmy sąsiadkami, kto wie?

      Usuń
  3. Fanie na tym Podlasiu...ale jak dla mnie za płasko ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Yardo - to dla rozprostowania nóg. ;)

      Usuń
    2. Jakie tam płasko! za to daleko widać :)

      Usuń
  4. fotografie jak dla mnie idealne, chciałabym się tam znaleźć przy tym pięknym zachodzie słońca :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje! Rzeczywiście takie światło sprawia, że foty są klimatyczne. ;)
      Pozdrawiam również. :)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. To się ciesze, że Ci się podoba.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Dziękuję za pokaz miodobrania. Kupuję miód u znajomego pszczelarza.
    Niestety nigdy nie widziałam jak on go odzyskuje...
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żeby poznać, że miód jest prawdziwy należy zwrócić uwagę, czy podczas lania miodu jego strumień się nie przerywa i tworzy się widoczna góreczka tak jak na ostatniej fotce.

      Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny. :)

      Usuń
  7. I na koniec powiem, że piękne zdjęcia mego Podlasia! klimatyczne!

    OdpowiedzUsuń
  8. super zdjęcia i fajny pokaz jak ten miód powstaje. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo miło mi, że gościłeś na moim blogu.!
Za pozostawiony komentarz z góry dziękuję i postaram się jak najszybciej odpowiedzieć. Komentarze anonimowe będą moderowane tylko pod warunkiem, że będą opatrzone imieniem lub pseudonimem (nickiem).
Serdecznie pozdrawiam !!!