poniedziałek, 24 grudnia 2018

Miechowice - ruszyły prace przy odbudowie pałacu Thiele-Wincklerów


W październiku pisałem na temat remontu pałacu miechowickiego, w temacie: Bytom Miechowice - nadzieje dla pałacu Tiele-Wincklerów, ale do końca nie byłem przekonany, że roboty przy odbudowie ruszą jeszcze tego roku. Jakże miłe było moje zaskoczenie, kiedy widziałem samochód, z którego wysiedli pracownicy i umieścili tablice na ogrodzeniu, że to teren budowy i od tej chwili parkować nie wolno. Potem jeszcze pojawiła się tablica informacyjna  dotycząca budowy.  W następnym dniu pojawili się drwale i przystąpili do wycinki drzew  porastających rumowisko.  Od tej pory prace posuwają się bardzo szybko. 




Zdjęcie sprzed tygodnia. Teraz niestety śnieg już się rozpuścił, ale za to więcej widać. ;)  


Widok na wieże wodną oraz  oficynę od strony zachodniej 


Wieża wodna widziana od strony północnej 







Tuż przed wycinką,. W tle elementy dosyć dużych bloków, które pozostały tak od chwili wysadzenia pałacu w powietrze przez LWP


Przez dziurę w płocie od strony parku



Jednak chciałbym nieco wspomnieć o samym projekcie odbudowy i koncepcji wykorzystania obiektu po odbudowie, albo raczej po częściowej rekonstrukcji i oddaniu go do użytku. 

Opis projektu koncepcji przebudowy pałacu  Tiele-Wincklerów w Bytomiu.

I. Przedmiot Inwestycji.

 Inwestycja obejmuje odbudowę fragmentu ruin pałacu z umieszczeniem w budynku funkcji usługowych, ekspozycyjnych, naukowych wraz z zagospodarowaniem terenu działki wokół rumowiska pozostałego po zburzonej pozostałej części pałacu. 

2. Funkcja budynku.

 Wejście na parter jest wykute będzie od wschodu z placu wejściowego, hol utworzony jest w miejscu istniejącego holu, z niego dostęp do otwartej informacji / biura z aneksem szatniowym oraz blokiem toalet, z drugiej strony holu wejście do pomieszczenia ekspozycji. Pomieszczenie to ma dodatkowo bezpośrednio wejście z zewnętrznego tarasu dzięki czemu morze funkcjonować niezależnie od pozostałej części budynku, a taras może być wykorzystany do organizacji części wystaw oraz happeningów na zewnątrz w sezonie letnim. Przy tym pomieszczeniu wydzielone jest zaplecze socjalne. Na kondygnacji pierwszego piętra zostają odtworzone 3 pomieszczenia, które mogą służyć  jako przestrzeń wystawiennicza, konferencji, miejsce imprez kulturalnych.

 Piwnice po odkopaniu będą służyły jako rezerwa kubaturowa z przeznaczeniem na pomieszczenia techniczne, magazyny. Wieżę wodną proponuje się wykorzystać jako trzon komunikacyjny z centralnie umieszczonym szybem windowym i wachlarzowo okalającymi go schodami. Klatka schodowa zamknięta, będzie spinać kondygnacje od piwnicy do drugiego piętra, skąd można wejść na dach najniższej części budynku, lub wyjść na zewnątrz klatki schodowej i dalej dojść na taras widokowy przez niezadaszone schody zewnętrzne. Szczyt wieży wodnej — piętro trzecie, będzie funkcjonował jako otwarty taras widokowy. Dostęp dla osób niepełnosprawnych na taras widokowy na wieży będzie zapewniony za pomocą windy do drugiego piętra, a dalej za pomocą platformy przy schodowej umieszczonej wzdłuż biegu schodowego zewnętrznego prowadzącego z drugiego piątra na taras widokowy. 

3. Forma budynku.

 Budynek w zasadniczej bryle i detalu będzie odtworzeniem z zewnątrz budynku historycznego na bazie posiadanej dokumentacji. W parterze w części elewacji wschodniej, która pierwotnie była ścianą wewnętrzna pałacu, proponuje się przebić dodatkowe otwory naświetlające wnętrze i (łączące je z otoczeniem). Całość prac odbudowy będzie prowadzone ściśle na podstawie ekspertyzy, która była wykonana oraz projektu konstrukcji obiektu. Stropy będą wykorzystane jako stężenia wzmacniające istniejące ściany murowane. 

4. Wyposażenie techniczne budynku. 

- instalacja wod-kan
 - instalacja centralnego ogrzewania zasilanego przez ciepłociąg miejski, 
- instalacja wentylacji, 
- instalacja elektryczna gniazd wtykowy i oświetlenia wewnętrznego,
 - instalacja elektryczna oświetlenia terenu i podświetlenia budynku,
 - instalacja odgromowa budynku, 
- winda osobowa, 
- platforma przy schodowa dla osób niepełnosprawnych, 

5. Zagospodarowanie terenu. 

Po przeprowadzonej wycince drzew, zgodnie z założeniem „Szczegółowej koncepcji rewaloryzacji Parku ludowego w Bytomiu", teren rumowiska zostanie oczyszczony. Proponuje się cały teren wyczyścić, a obszar, który zajmował budynek, obsadzić zielenią niską płożącą z odsłonięciem miejsc, w których znajdują się cenne odsłonięte gruzy murów budynku. Wokół nasadzenia obsypać żwirem w kolorze jasno szarym, który będzie kontrastować z nasadzeniami w granicach muru.

 Wokół budynku poprowadzono ścieżki szer 2m utwardzone w kolorze jasno-szarym analogicznym do koloru żwiru, w miejscach ważnych formalnie wykształcono place. Przez budynek poprowadzono ścieżki w kol. grafitowym. Jako akcenty przestrzenne proponuje się wykształcenie pergoli obsadzonych bluszczem w kształcie obrysu portalu dawnego wejścia do budynku z dziedzińca północnego oraz wyjścia na ogrodu. Uzupełnienie zagospodarowania stanowić będzie mała architektura w postaci ławek typu warszawskiego, koszy na śmieci, stojaków informacyjnych z informacjami i zdjęciami dawnego budynku, słupków oświetlenia parkowego wys 1,1 m.



 Układ ścieżek okalających teren inwestycji oraz rodzaj ławek zostały dobrane na podstawie wytycznych ze „Szczegółowej koncepcji rewaloryzacji Parku ludowego w Bytomiu". 



A oto codzienna fotograficzna relacja z ostatniego tygodnia: 


Tuż za platanem widać już pracowników, którzy wycinają samosiewne drzewa  


Drzewostan parkowy


Praca wre ;)























W tej chwili cały plac przewidziany do rewitalizacji został ogrodzony.






Na koniec jeszcze jesienna wspomnienia






Zupełnie inny krajobraz


Platan na pierwszym planie, który  zagłuszony jest przez inne drzewa i krzaki 


Wnętrze wieży wodnej  


Do końca następnego roku, czyli 2019 r. prace mają być ukończone. Czy się uda zrealizować cały projekt? Czas pokaże, ale warto zachować ten piękny i ciekawy obiekt dla potomnych.  Postaram się trzymać spust pod palcem :) 

Źródławww.gazetamiechowic.pl


9 komentarzy:

  1. Dobrze, że się odbudowuje takie miejsca, by dłużej nam służyły jako pamiątki po dawniejszych czasach. Wesołych i zdrowych świąt! Pozdrawiam świątecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzymam kciuki aby prace zostały ukończone do końca 2019 roku!

    Piękna jest radość w święta, ciepłe są myśli o bliskich. Niech pokój, miłość i szczęście dotyczy dzisiaj, Was wszystkich.
    Radosnych Świąt z marzeniami i pięknego Nowego Roku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sądząc po rozmachu prac, można mieć wiarę, że termin zostanie dotrzymany i będziemy się cieszyć kolejną perełką w okolicy.
    Pozdrawiam świątecznie.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wreszcie ktoś się zainteresował

    OdpowiedzUsuń
  5. No to przybędzie kolejne miejsce gdzie będę celował.

    OdpowiedzUsuń
  6. Niech każdy dzień nadchodzącego roku przyniesie Ci dużo zdrowia, ogrom szczęścia i wszystkiego, co dla Ciebie najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobrze, że kolejny piękny obiekt powróci chociaż w części do świetności. Wszystkiego dobrego w 2019 roku.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja pamietam ze byl tunel laczacy zamek z kosciolem chodzilem tam bedac ministrantem pozniej sie zawalil przed ulica

    OdpowiedzUsuń

Bardzo miło mi, że gościłeś na moim blogu.!
Za pozostawiony komentarz z góry dziękuję i postaram się jak najszybciej odpowiedzieć. Komentarze anonimowe będą moderowane tylko pod warunkiem, że będą opatrzone imieniem lub pseudonimem (nickiem).
Serdecznie pozdrawiam !!!