piątek, 12 marca 2021

Omiś: Radmanove mlinice i dalmatyńska pasticada

 Przez wieki rzeka Cetina w drodze do morza wyrzeźbiła wspaniały kanion. Swoim grzmiącym rykiem i siłą nurtu przynosiła moc, która od wieków napędzała koła młyńskie, a potem odnalazła spokój w kontakcie z morzem. Wczesnej, kiedy rzeka pokonuje górskie nachylenie terenu woda była wykorzystywana do napędzania mechanizmów młynów i innych urządzeń zanim na dobre zagościł tu prąd elektryczny. O młynach nad Cetiną wspomina się już w XVII i XVIII wieku. Te, które rozkwitły w połowie XIX wieku w wielu przypadkach pozostały do dziś. Taką szczególną budowlą są  Radmanove Mlinice,  odnowione przez rodzinę Radmanów, od której  noszą swoją nazwę i dalej służą ludziom, ale teraz w innym zakresie. Jednak w dalszym ciągu budynki zachowały dawny autentyczny układ młyna, który służył tu społeczeństwu od wieków napędzany siłą wody. 


Ujście Cetiny do Adriatyku


Zejście od twierdzy Mirabela 


Przepiękna zabudowa i Rynek w  Omiš


Portal tutejszego kościoła 


Przeurocza zabudowa Omiš 


Zabytkowa zabudowa Omiš nad Cetiną 


Widok z nad Cetiny na twierdzę Mirabela (Peovica), wznoszącą się na 245 metrów nad miastem Omiš

Przysiłek Radmanove Mlinice leży zaledwie 6 km od przepięknego miasteczka Omiš i położony jest w Kanionie Cetiny.  Cała okolica to doskonałe miejsce dla osób lubiących piękną przyrodę i świeże, czyste powietrze. Podróżując drogą z Omiš towarzyszą nam niesamowite krajobrazy i tunele. 




Jedno z piw jakie podaje się chorwackich restauracjach 
 



Kolor wody Cetiny przypomina chryzopraz 


Wejście od strony parkingu 


Tym kanałem doprowadzona jest woda do napędów młynów.  

Dziś młyny Radmana wykorzystano na restauracje i pensjonat. Na dziedzińcu w zbiornikach można zobaczyć pstrągi oraz inne ryby, które można zamówić do konsumpcji w restauracji.  Natomiast nasza misja polegała na tym, by wypróbować inne lokalne danie. 


Młyńskie kamienie. Jeden z nich wazy ok 500 kg. 


Teren restauracji 


Góźdź programu - dalmatyńska Pasticada
 


Będąc w Dalmacji nie sposób nie skosztować oryginalnego ichniejszego dania jakim jest dalmatyńska Pasticada. Składa się z duszonej wołowiny, dużej ilości sosu i klusek gnocchi. Przygotowanie takiej potrawy zajmuje około dwóch dni. Mięso jest wcześniej marynowane w marynatach z winnic, a potem gotowane przez kilka godzin. Sos ma najczęściej jest słodki, ale ma swój charakterystyczny smak, który zawdzięcza suszonym figom, śliwkom oraz winu z dodatkiem goździków. Mięso wołowe lub czasami cielęce z uwago na to, że szybciej da się takie danie przygotować. Natomiast potem przygotowane mięso może być również nadziewane suszoną pociętą w paski wędzoną słoniną.  Mogło by się wydawać, że takie danie  jest tłuste i ciężkostrawne, ale na ogół takiej potrawy nie spożywa się w 15 minut, do czego jako zestresowani Polacy jesteśmy przyzwyczajeni. Dalmacja to region, gdzie życie płynie spokojniej i trzeba znaleźć czas na rozkoszowanie się takim regionalnym daniem.


Co prawda lokal do tanich nie należy, ale warto spróbować czegoś innego, co na długie lata zapisze się w pamięci.  Poza tym tutejsza sceneria jest wspaniała. Tuż obok kanion rzeki Cetiny, który jakby jest rozdwojony. Można również pospacerować po najbliższej okolicy. Tuż obok jest przystań, do której zwijają łodzie płynące z Omiś. Mała półgodzinna przerwa na piwo i powrót łodzią do Omiś, ale o tym następnym razem. 

11 komentarzy:

  1. Pięknie. Wciąż myślę o tym, żeby wrócić na Bałkany. A teraz wszystko takie trudne...

    OdpowiedzUsuń
  2. Przecudowne krajobrazy i też bym się chciał wybrać.
    Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedziny 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Na samo wspomnienie pašticady, legendarnej potrawy słynnej w całej Dalmacji cieknie mi ślinka. Cudowna relacja z niezwykłej Chorwacji, ten każdego zachwyca swoim pięknem, wspaniałymi krajobrazami, ciekawymi zabytkami i swoimi niezwykłymi wyspami. I chociaż byłam w tym kraju dwukrotnie to Omiś jeszcze nie poznałam, dlatego bardzo dziękuję za Twoją relację i jak zawsze przepiękne zdjęcia.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapachniało wakacjami i pysznym jedzeniem. Chorwacja jeden z tych kierunków, gdzie chce się wracać. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, cały czas myślę, by tam wrócić :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Wciągnąłbym teraz tę pasticadę :) Choć i zwykłe cevapcici by mi wystarczyło :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Chorwacja wciąż na liście moich podróży marzeń. Teraz to nie wiadomo kiedy wybiorę się za granice. Bardzo bym chciała zobaczyć te piękne jak marzenie miejsca, spróbować tych oryginalnych potraw jak Pasticada. Zdjęcia niesamowite robisz.

    Pozdrawiam z Krakowa Kris :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuje za wizytę i pozdrowienia. Chorwacja ma rzeczywiście wile ciekawych regionów, chociaż najczęściej gości Dalmacja. Mnie osobiście bardzo podoba się Zagorije. Trochę podobne do naszych Pienin.
    Pozdrawiam również :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo miło mi, że gościłeś na moim blogu.!
Za pozostawiony komentarz z góry dziękuję i postaram się jak najszybciej odpowiedzieć. Komentarze anonimowe będą moderowane tylko pod warunkiem, że będą opatrzone imieniem lub pseudonimem (nickiem).
Serdecznie pozdrawiam !!!